Van Puin naar Pracht: De Hergebruikrevolutie in de Bouw
Pakhuis de Zwijger, Grote Zaal (Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam) RSVPKan de bouwsector radicaal veranderen en veel meer gaan hergebruiken? Nu wordt minder dan 1% van de sloopmassa hergebruikt, maar tijdens deze inspirerende avond bewijzen vier projecten dat meer dan 50% hergebruik wél mogelijk is. Ontdek hoe deze pioniers obstakels overwonnen, welke successen ze boekten en wat wij hiervan kunnen leren. Tijdens deze avond lanceren organisaties samen een ambitieuze beweging: het jaarlijks verdubbelen van hun hergebruik. Sluit aan, laat je inspireren en word deel van de hergebruikrevolutie die bouwafval verandert in kansen. Samen maken we hergebruik de norm in de bouwsector en bouwen we aan een circulaire toekomst!
Wil jij ook je hergebruik jaarlijks verdubbelen? Sluit je aan bij de beweging en onderteken het Manifest Hoogwaardig Hergebruik in de Bouw!
Met in dit programma:
- Jaimy Nijnens – Mede-ondernemer Route Circulair en Programmamanager DigiC
- Bas Slager – DGA van Repurpose & Madopt
- Arno Snellen – DGA van Gebroeders Snellen
- Josse Popma – Architect en eigenaar Popma ter Steege Architecten
- Arend van de Beek – Programmamanager Circulariteit Lagemaat
- Rick Michel Knufman – Projectleider ingenieursbureau Gemeente Amsterdam
Meer over de sprekers en de projecten
Sinds 2012 is Bas Slager bezig om hergebruik normaal te maken in de bouw. Zijn adviesbureau Repurpose heeft inmiddels bij bijna 90 projecten bijgedragen aan het hergebruik van materialen. Via zijn omgekeerde marktplaats Madopt vinden steeds meer partijen geschikt materiaal.
Jaimy Nijnens is programmamanager bij DigiC, een programma om circulair bouwen te versnellen middels digitalisering. Er liggen volop kansen om dit te realiseren middels het digitaliseren van materialen, fabrieksmatig bouwen en het inzetten van slimme bouwlogistiek en bouwhubs. In de afgelopen drie jaar is in de regio Utrecht met de gehele bouwketen volop geëxperimenteerd met innovatieprojecten op dit thema. Ervaringen en geleerde lessen zullen gedeeld worden gedurende het programma
In 2013 behaalde Rick Michel Knufman zijn masterdiploma Architectuur aan de TU Delft. Vervolgens heeft hij circa negen jaar gewerkt als architect en projectleider bij verschillende architectenbureaus. Sinds 2022 is hij werkzaam bij het Ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam als projectleider, waar hij zich richt op de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk vastgoed met een hoge duurzame ambitie. Voor het milieupark Overschie/De Her was hij als projectleider vanuit de opdrachtgevende kant betrokken bij zowel de voorbereidings- als uitvoeringsfase. Met zijn werkzaamheden hoopt hij bij te dragen aan de versnelling van de transitie naar circulair bouwen.
Kun je niet wachten tot de avond? Laat je alvast inspireren met filmpjes, interviews en achtergrondinformatie over de vier projecten die hergebruik naar een hoger niveau tillen.
Donorpoject: Leegverkocht stadhuis – het Huis van Roosendaal
Het oude stadskantoor is omgetoverd tot een toegankelijk, transparant en duurzaam HUIS waar iedereen welkom is. Het HUIS van Roosendaal is circulair verbouwd. Dat wil zeggen dat we duurzaam om zijn gegaan met de bouwmaterialen die vrijkwamen uit het stadskantoor. De materialen hebben we op zo’n manier verwijderd, dat we ze zoveel mogelijk kunnen hergebruiken.
Donorproject: Een als bouwstenen uit elkaar gehaald Provinciehuis – Arnhem
Door de komst van het nieuwe Huis der Provincie in Arnhem, is het provinciale kantoorgebouw Prinsenhof A overbodig geworden. Het gebouw was moeilijk te renoveren en stond leeg. We hebben gekozen voor een duurzame manier van slopen en bouwen: circulair delven.
Adoptieproject: Rijkskantoor van zoveel mogelijk afval – Katwijk aan Zee
In Kantoor Vol Afval (KaVA) renoveerden partijen een verouderd defensiekantoorgebouw op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk met bijna alleen maar hergebruikte materialen. Zo onderzochten we samen hoe we maximaal resultaat kunnen halen en kennis kunnen ontwikkelen.
Adoptieproject: Een herbouwd bedrijfsverzamelgebouw en Milieupark – Rotterdam
Milieupark + De HER is hét grondstoffencentrum van Rotterdam, waar hergebruik, onderwijs, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. Hier kunnen Rotterdammers vanaf februari 2025 hun gebruikte materialen en spullen weggeven op het milieupark en zien hoe ondernemers in De HER een deel van deze grondstoffen verwerken tot waardevolle nieuwe producten.
Aanmelden
Dit evenement vindt plaats op dinsdag 18 maart 2025 (19:30 – 21:00 uur) in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger. Meld je snel aan om zeker te zijn van een plekje!
AanmeldenLife Sciences & Health
Samen met private en publieke stakeholders werken we aan innovaties binnen de life sciences en health-sector.
Earth Valley
Bedrijven die werken aan oplossingen op het gebied van duurzame leefomgeving, woningbouw, mobiliteit, klimaatadaptatie en energietransitie.
New Digital Society
Bedrijven in het New Digital Society ecosysteem lopen voorop in digitale innovatie, denk aan Edtech, Immersive Technology, Media en Games.
Innovatieve ondernemers uit regio Utrecht kunnen bij ons terecht voor investeringen, hulp bij innovatie en hulp bij het veroveren van markten in het buitenland.
ROM Utrecht Region
Kom langs
3584 BL Utrecht