Guido Braam: de ondernemer die duurzaamheid, digitalisering en de bouw samenbrengt
Jump to:
Share:
In Pepper vertelt Guido Braam over de dynamische wereld van circulaire bouweconomie en innovaties in de bouw. Braam, de oprichter van DigiC en mede-eigenaar van Powered by Meaning, heeft een bijzondere visie: hij wil de brug slaan tussen digitalisering, bouw en circulariteit.
Guido Braam was al vroeg een ondernemer in hart en nieren. Hij verdiende tijdens zijn studie zelf zijn geld door kleine ondernemingen te starten. Maar ook na zijn studie liet het ondernemerschap hem niet los. Na een leerzame onderneming over duurzame koffers, richtte Braam een consultancy bureau op, maar hij realiseerde dat hij zijn vaardigheden inzetten voor maatschappelijke uitdagingen.
Dat moment kwam in 2009. “Dus ik vond het heel leuk om daarna uit te zoeken van wat zijn nou eigenlijk de problemen in de wereld? En kun je daar een ondernemend model op plaatsen?”, legt hij uit. Deze zoektocht leidde Braam naar de circulaire economie. Braam beschrijft circulariteit als een ‘handvat’ dat hem hielp te begrijpen hoe je als ondernemer bij kunt dragen aan duurzame oplossingen. “Het gaat om de perceptie van wat afval is. Als je iets gebruikt hebt, moet je het niet als afval beschouwen, maar als iets dat waarde kan blijven houden.”
Deze denkwijze vormde de kern van zijn betrokkenheid bij projecten zoals Route Circulair en DigiC, waarin hij met een ondernemende blik naar maatschappelijke problemen kijkt en bedrijven in de bouw helpt in het realiseren van circulaire oplossingen.
Digitalisering als sleutel voor circulariteit in de bouw
De bouwsector is volgens Braam bij uitstek een gebied waar enorme vooruitgang mogelijk is, zowel op het gebied van digitalisering als duurzaamheid. In zijn werk met DigiC wil hij deze twee werelden samenbrengen. Prefab bouwen en digitalisering spelen hierin een cruciale rol. Technologieën zoals Building Information Modeling (BIM), fabrieksmatig bouwen en een digitale materialenpaspoort zijn cruciaal voor het behalen van duurzame doelstellingen in de bouw. Hergebruik van materialen is essentieel om te bewegen naar een circulaire economie. “Demonteren zou veel logischer moeten worden. Als we nu slim bouwen, kunnen we het straks veel makkelijker ontmantelen,” aldus Braam.
Een kernpunt in Braams visie is samenwerking: DigiC brengt publieke en private partijen samen om de complexe uitdagingen in de bouwsector aan te pakken. Met partners zoals de provincie Utrecht, die het belang van duurzame en betaalbare woningbouw erkent, bouwt DigiC aan innovatieve projecten waar experts uit verschillende sectoren samenwerken om vernieuwende oplossingen te vinden. Braam gelooft dat geen enkele partij deze problemen alleen kan oplossen – juist door krachten te bundelen ontstaat echte vooruitgang.
Ben je benieuwd naar het ondernemersverhaal van Guido Braam? Luister dan nu de volledige podcast en laat je inspireren door zijn verhaal!
Life Sciences & Health
Samen met private en publieke stakeholders werken we aan innovaties binnen de life sciences en health-sector.
Earth Valley
Bedrijven die werken aan oplossingen op het gebied van duurzame leefomgeving, woningbouw, mobiliteit, klimaatadaptatie en energietransitie.
New Digital Society
Bedrijven in het New Digital Society ecosysteem lopen voorop in digitale innovatie, denk aan Edtech, Immersive Technology, Media en Games.
Innovatieve ondernemers uit regio Utrecht kunnen bij ons terecht voor investeringen, hulp bij innovatie en hulp bij het veroveren van markten in het buitenland.
ROM Utrecht Region
Kom langs
3584 BL Utrecht