Menu
Artikelen Podcasts

Hoe verduurzaamt Nordsol de transportsector?

Martijn De Leeuw 07 november 2024
Medewerkers van Nordsol poseren voor een groepsfoto voor de bio LNG fabriek

Jump to:

Leon van Bossum, de CEO van de Bio-LNG fabrikant en portfoliobedrijf Nordsol, besprak in de Pepper Podcast de kansen en ontwikkelingen van het verduurzamen van de transportsector. Met een modulaire fabriek die biogas omzet tot Bio-LNG richt Nordsol zich op het verduurzamen van de zware transport.   

Nordsol is een strategische samenwerking aangegaan met Renewi en Shell, wat het mogelijk maakt de Bio-LNG op grote schaal te produceren en te distribueren. “Renewi maakt al 12 jaar biogas in de haven van Amsterdam. Met name uit supermarkt retour producten“, verteld Leon van Bossum. Het biogas wordt afgenomen van Renewi, waarna Nordsol dit omzet in Bio-LNG. “En de Bio-LNG, daar hebben we een lange termijn contract mee met Shell. Shell verkoopt die Bio-LNG weer in hun tankstations.

Foto: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region

 

De fabriek van Nordsol is strategisch gepositioneerd op het terrein van de biogas leverancier Renewi. Er is een modulair ontwerp gehanteerd voor de bouw van de fabriek, wat ervoor zorgt dat het concept schaalbaar is en potentie heeft voor internationalisering. “Wij hebben de hele fabriek al prefab en kunnen deze naar elke locatie verschepen zodat je zo min mogelijk werk op die locatie hebt.” De fabriek in Amsterdam, die al tweeënhalf jaar operationeel is, bewijst dat deze technologie niet alleen werkt, maar ook commercieel haalbaar is.

Inmiddels zit Nordsol in een groeifase en is de organisatie internationaal actief. “We hebben bijvoorbeeld recentelijk een project in Portugal. We gaan de allereerste Bio-LNG fabriek in Portugal bouwen. Ja, dat is voor ons een volledig nieuwe locatie.“, verteld Leon. Op het kantoor in Bunnik zitten 30 medewerkers gevestigd, wat een solide basis vormt voor het opschalen van het bedrijf. “Uiteindelijk wordt de verdere groei gedreven door het aantal projecten dat we kunnen binnenhalen. Daar is de internationalisering ontzettend belangrijk voor.

Leon verteld met enthousiasme dat hij het bedrijf verder wilt laten groeien, nieuwe talenten aan te trekken en een bepaalde cultuur neer te zetten. Hij laat weten dat hiervoor ook financiering nodig is, die hij heeft gevonden bij de ROM en een andere investeerder. Op deze manier kan het bedrijf verder ontwikkelen tot een volwaardige scale-up en daarna tot een MKB bedrijf. “Uiteindelijk is het natuurlijk hartstikke gaaf om in een bedrijf te zijn in ontwikkeling, van een startup naar een scale-up, in een markt die aan het groeien is.

Ons allergrootste doel is om die transportsector te verduurzamen en om aan te tonen dat de bio-energie haalbaar is, betaalbaar is, schaalbaar is. En dat willen we eigenlijk bereiken door zoveel mogelijk installaties in Europa neer te zetten.“, laat Leon de luisteraars weten. Op dit moment focust Nordsol zich op de kansen binnen Europa, terwijl er ook interesse is buiten Europa. “Dat kunnen wij als organisatie op dit moment niet aan. En daar zijn we nu mee bezig, zoveel mogelijk installaties neerzetten in die landen in Europa.

Ben je benieuwd naar het succes van Nordsol en hoe Leon van Bossum de transportsector verduurzaamd? Luister dan nu de volledige podcast van Pepper en laat je inspireren door zijn verhaal!

We kunnen je helpen met

Innovatieve ondernemers uit regio Utrecht kunnen bij ons terecht voor investeringen, hulp bij innovatie en hulp bij het veroveren van markten in het buitenland.