Menu
Virtuele assistent
Futuristische woonwijk aan een kanaal met zonnepanelen, windmolens en moderne huizen, waar boten rustig varen onder een zonnige hemel.
Earth Valley

Slimme energiesystemen

Samen bouwen aan de energietransitie

De energietransitie raakt ons allemaal. Netcongestie treedt op in het grootste deel van Nederland, maar vooral in regio Utrecht. Ondanks alle inspanningen om het netwerk te verbeteren en uit te breiden, heeft dit gevolgen voor onder andere bedrijven en woningbouw in de regio. Daarnaast is de ambitie om in provincie Utrecht zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050 klimaatneutraal (CO2-neutraal) te zijn. Deze verduurzamingsopgave vraagt om versnelling naar duurzame energie. 

Om de energietransitie te versnellen moeten we de bestaande netcapaciteit slimmer gaan benutten. Hiervoor is samenwerking en innovatie nodig. Gedreven door de grote aanwezigheid van slimme energieoplossingen en technieken in de regio Utrecht, is ‘Slimme energiesystemen’ daarom één van de innnovatie-ecosystemen binnen Earth Valley.

ROM Utrecht Region bouwt aan het netwerk – en daarmee de kracht en potentie van regio Utrecht – om te werken aan slimme oplossingen die bijdragen aan de energietransitie. We versterken het ecosysteem en versnellen de energietransitie door de juiste partijen met elkaar te verbinden en ondernemers te ondersteunen bij ontwikkeling van innovaties.

Landschap van een integraal netwerk van energiesystemen met windmolens en zonnepanelen.

Het innovatie-ecosysteem Slimme energiesystemen richt zich op drie pijlers om tot slimme energiesystemen te komen:

  1. Slim en data gedreven werken: hierbij worden digitale oplossingen ontwikkeld om het aanbod van duurzame energie aan te sluiten op onze vraag. Dit vraagt onder meer om transparante en gestandaardiseerde data en protocollen, aangestuurd door slimme software en logica
  2. Integraliteit van het energiesysteem: hierbij worden opschaling en flexibilisering gerealiseerd door energie-integratie en integrale oplossingen.
  3. Economisch, sociaal en maatschappelijk: er ontstaat een gedragen en goed georganiseerd systeem met kennisvergroting en talentontwikkeling.
Stadspanorama bij schemering met zonnepaneelinstallatie op de voorgrond, verbonden door digitale netwerken, en verlichte snelwegen die door de stad kronkelen.

Welke events komen eraan?

Bekijk de volledige agenda
11 Sep
Evenement

Energiemanagement in versnelling

Tijdens deze bijeenkomst bieden experts duidelijkheid in het huidige EMS-aanbod, functionaliteiten en ontwikkelingen. Na dit event weet je hoe je een EMS in de praktijk kunt toepassen.

12 Sep
Evenement

Crossroads 2024

Are you ready? Because we are back! Startup Utrecht Region and partners will host another edition of Crossroads on September 12th 2024. This is the place for your startup or scaleup to connect with partners in growth and capital. This year Crossroads

25 Sep
Evenement

Earth Valley Café #7 – Mobiliteit en circulaire bouw: De rol van logistiek bij hergebruik van grondstoffen

Tijdens dit Earth Valley Café focussen we op de cruciale verbinding tussen mobiliteit en circulaire bouw. Hoe kan logistiek de circulaire economie ondersteunen? En hoe zorgt mobiliteit ervoor dat circulaire materialen efficiënt en duurzaam worden ver

We kunnen je helpen met

Innovatieve ondernemers uit regio Utrecht kunnen bij ons terecht voor investeringen, hulp bij innovatie en hulp bij het veroveren van markten in het buitenland.