Menu
Klimaat bestendige stad van de toekomst met groen op appartementsgebouwen.
earth valley

Duurzaam gebouwde omgeving

Samen werken aan de toekomst van de duurzaam gebouwde omgeving

Utrecht kent veel uitdagingen op het gebied van de duurzaam gebouwde omgeving: er is druk op de stedelijke ruimte en er zijn woningtekorten met als gevolg de verdichtingsopgave. Om te verdichten en tegelijkertijd te werken aan duurzaamheid is een integrale aanpak cruciaal.

Binnen het innovatie-ecosysteem Duurzaam gebouwde omgeving werken we aan deze uitdagingen via concrete innovatieprojecten. In deze projecten werken ondernemers samen met overheids- en onderwijsinstellingen. De thema’s digitalisering, circulariteit, nieuwbouw, renovatie en biodiversiteit staan hierin centraal.

Ontdek de innovatieprojecten van de programma’s: DigiC, renovatie en het acceleratieprogramma.

DigiC

Het innovatieprogramma DigiC – Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie –  versnelt circulair bouwen in Nederland door het stimuleren van digitalisering. Circulair bouwen heeft de toekomst. Met deze manier van bouwen hebben we minder grondstoffen en hulpmiddelen nodig en wordt het milieu en klimaat minder belast. Digitalisering biedt hiervoor veel kansen. DigiC is een innovatieprogramma van bedrijven en overheden die deze kansen zien en hun krachten willen bundelen. Samen streven we naar digitale doorbraken die de circulaire bouw in Nederland schaalbaar en betaalbaar maken.

De activiteiten van DigiC zijn gericht op drie belangrijke actielijnen:

  1. Digitalisering gebouwde omgeving en datadiensten
  2. Fabrieksmatig, modulair bouwen
  3. Slimme bouwlogistiek

DigiC bestaat dankzij de kennis, ervaring en inzet van haar leden. Samen werken we aan het versnellen van de adaptatie van circulair bouwen in Nederland. Dit doen we onder andere door het faciliteren en initiëren van innovatieprojecten.

Meer over digic

Circulair Renoveren door middel van versnelling

Het thema ‘Renovatie versnellen’ is onderdeel van het Nationaal Groeifonds Toekomstbestendige Leefomgeving en specifiek het deelprogramma voor gebouwen. Het thema ‘Renovatie versnellen’ richt zich op het verbeteren van renovaties door gebruik te maken van industriële methodes en is verenigd onder de naam ARV-impact. Het woord ‘ARV’ betekent ‘nalatenschap’ in het Noors. In dit project werkt een consortium samen aan de opschaling van effectieve renovatiestrategieën.

Centrale thema’s zijn het financieel haalbaar maken van renovaties met een goed bedrijfsmodel rondom renovatie, waarbij een integraal perspectief wordt gebruikt. Als uitgangspunt nemen we het gebruik van duurzame, biobased en circulaire materialen. Waar mogelijk, gebruiken we bestaande technieken en oplossingen. Ook worden nieuwe manieren van renoveren ontwikkeld en getest in innovatieprojecten. Denk hierbij aan nieuwe industriële renovatie-aanpakken.

We bouwen een dynamisch netwerk op van betrokken partijen die zich inzetten voor duurzame renovaties. Door samen te werken, innovatie te bevorderen en kennis te delen, zorgen we voor snellere renovaties van aardgasvrije woningen en meer gebruik van circulaire en biobased materialen. Dit levert concrete businesscases op die ook in andere regio’s gebruikt kunnen worden.

Bouwvakkers werken aan een metalen constructie op hoogte, met een stedelijke omgeving op de achtergrond.

Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen

Het Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen helpt innovatieve startups om te groeien in biobased en circulaire bouw. Het programma bestaat uit vijf onderdelen:

  1. Bedrijfsscan: Een expertteam voert een grondige analyse uit om de belangrijkste ontwikkelingsdoelen van de startup te bepalen.
  2. Ontwikkelingsplan: Een op maat gemaakt plan met stappen die de startup kan nemen om hun doelen te bereiken.
  3. Masterclasses: Zes lessen over het laten groeien van jonge bedrijven, zoals het vinden van de eerste klanten, het houden van klantinterviews, en het belang van goede samenwerkingen.
  4. Begeleiding: Tweewekelijkse voortgangsgesprekken met een mentor om de gestelde doelen te halen.
  5. Toegang tot experts: Hulp van specialisten om specifieke uitdagingen aan te pakken die de groei van de startup in de weg staan.
Duurzaam en circulair gebouwde leefomgeving.

Welke events komen eraan?

Bekijk de volledige agenda
20 Nov
Evenement

DigiBouw 2024

DigiBouw is het platform voor professionals uit de gehele keten die alles willen weten over de next step in digitalisering van het bouwproces. Op 20 en 21 november 2024 organiseert Jaarbeurs in samenwerking met DigiGO de eerste editie.

28 Nov
Evenement

Bedrijvenmiddag: Innovatie, Circulariteit en Internationale Ambities

Op 28 november vertellen we tijdens de jaarlijkse bedrijvenmiddag meer over wat de ROM Utrecht Region concreet voor innovatieve bedrijven met ambities in binnen- en buitenland uit de gemeenten IJsselstein, Nieuwegein en Houten, kan betekenen.

18 Dec
Evenement

Earth Valley Café – Eindejaarscafé

Op woensdag 18 december vindt het Earth Valley Eindejaarscafé plaats. We blikken terug op het afgelopen jaar en kijken vooruit naar wat komen gaat.

We kunnen je helpen met

Innovatieve ondernemers uit regio Utrecht kunnen bij ons terecht voor investeringen, hulp bij innovatie en hulp bij het veroveren van markten in het buitenland.