Menu
Artikelen

Ondernemers uit Utrecht Region mee op Nederlandse missie naar Californië

Afke Hagen 05 september 2022

Van 5 tot en met 10 september organiseert de RVO een handelsmissie naar Californië. Meer dan 20 bedrijven uit de regio Utrecht die actief zijn op het gebied van Urban Mobility of Life Sciences & Health gaan mee.

Jump to:

Van 5 tot en met 10 september organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een handelsmissie naar Californië. Meer dan 20 bedrijven uit de regio Utrecht die actief zijn op het gebied van Urban Mobility of Life Sciences & Health gaan mee om in contact komen met potentiële zakenpartners of opdrachtgevers in de Verenigde Staten. Op 29 augustus maakten de Utrecht Region delegatie vast kennis met elkaar op het stadskantoor van Utrecht.

Californië & Utrecht Region: two beating hearts

Californië is de grootste staat in de VS met 39,5 miljoen inwoners en een bruto binnenlands product van US$ 3,35 biljoen. In de stedelijke regio’s Los Angeles en San Francisco wonen respectievelijk 40 miljoen en 18 miljoen mensen. Deze regio’s zijn het kloppende economische hart van Californië voor technologische innovatie, medtech en digital health, mobiliteit, start-ups en investeringen.

Een profiel dat goed aansluit met dat van Utrecht Region dat het kloppende hart is van een gezonde samenleving in Nederland. Dat biedt veel kansen om elkaars regio’s te versterken.

Kansen voor de Utrecht Region

Ook voorzitter van de Economic Board Utrecht en burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma reist mee: “Het is een eer om met deze twintig bedrijven naar de Golden State te gaan. De onderwerpen Life Sciences & Health en duurzame mobiliteit passen perfect bij waar we in Utrecht Region goed in zijn. Dat geeft kansen! Die kansen worden soms direct verzilverd door de contacten die je opdoet tijdens zo’n handelsmissie, en vaak pluk je er ook lang na afloop nog de vruchten van. Ik ben er trots op dat we in korte tijd zoveel goede bedrijven bij elkaar hebben gebracht die samen op deze missie gaan. Ook uniek is dat er meerdere ministers en natuurlijk het Koninklijk Paar meegaan. Laten wij in dit gezelschap ook een Utrechts vlaggetje planten.”

Lopende samenwerkingen en nog veel meer potentie in Urban Mobility en Life Sciences & Health

De volle zaal met ondernemers onderstreept de kansen die er zijn om met de VS zaken te doen. Tom Willebrandts, manager International ROM Utrecht Region: “Wij werken actief samen met o.a. RVO, EBU en andere partners in meerjarige programma’s om de internationale groei van ondernemers te faciliteren. Mooi om te zien dat er al concrete zakelijke successen zijn en er nog veel kansen zijn om actief te worden op de VS markt. Ook na de missie zijn wij er om deze ondernemers te ondersteunen. We verwachten dat deze missie weer een flinke impuls gaat geven aan hun internationale groei”.

ArthroSave: “Klaar om ons product naar de VS te brengen”

Een van de jonge, innovatieve bedrijven die meegaan is ArthroSave. CEO Karianne Lindenhovius vertelt enthousiast aan mede-missiedeelnemers dat hun innovatie een tweede knieprothese kan voorkomen, omdat het kraakbeen kan herstellen door kniedistractie. “We hebben nu al 200 patiënten behandeld en zijn klaar om ons product naar de Verenigde Staten te brengen. We komen dan ook graag in contact met innovatieve chirurgen, distributeurs en investeerders en financiers speken we ook graag. Dus mocht je ze tegenkomen tijdens onze reis, dan mag je ze naar mij sturen!”

Ballast Nedam: Internationaliseren is belangrijk bij oplossen van grote problemen

Minder nieuw en klein is het bedrijf dat Onno Dwars, tevens boardlid van de EBU representeert als directeur Ballast Nedam Development. Ook deze grote bouwer laat zich graag inspireren tijdens de missie: “We hebben een klimaatprobleem en in de gezondheidszorg hebben we ook een probleem. Door de wereld, de gebouwde omgeving, anders in te richten zijn veel problemen op te lossen. We richten ons op een gebouwde omgeving die waarde creëert voor de hele maatschappij. Internationaliseren is belangrijk, want we kunnen het niet alleen als Nederland oplossen. We kunnen wél een belangrijke en innovatieve rol spelen. Ik ben daarom ook heel benieuwd wat we in Californië horen en zien, welke contacten we kunnen leggen en hoe we samen aan de slag kunnen!”

SmartMed: ‘Begin van het touwtje om aan te trekken’

“Een op de drie mensen krijgt niet het juiste setje medicijnen”, laat Alfred Godeke van SmartMed weten. “Dat is waar we verandering in brengen. Door software richting apotheken bijvoorbeeld, maar ook een app voor patiënten. Dat klinkt simpel, maar medicatiemanagement is complex. We richten ons steeds meer op het eerste deel van onze naam: ‘smart’. We weten dat verschillende partijen in de VS dat ook willen. Apple is er bijvoorbeeld ook mee bezig. We willen tijdens de reis te weten komen wie waar mee bezig is en wat we daarvan kunnen leren. En ook wat wij kunnen bieden. Ik wil relaties leggen, het begin van het touwtje vinden om aan te trekken”.

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht): “Samen op zoek naar de duurzame innovaties voor de zorg”

Ook al loopt het UMC Utrecht voorop met bijvoorbeeld medische beeldvorming, kunstharten, kinderoncologie en opereren zonder snijden, Margriet Schneider (boardlid van de EBU en Voorzitter RvB UMC Utrecht) blijft op zoek naar vernieuwing. “Utrecht heeft de ambitie om de gezondste en gelukkigste regio te worden. Dat kun je niet alleen vanuit ziekenhuizen doen”, laat ze weten. “Je hebt ook het publieke domein, de gemeente en zeker ook innovatieve bedrijven nodig. Pas als je samen optrekt kun je innovatief zijn en kom je er achter waar de echte oplossingen liggen. Zo’n reis als deze inspireert en doordat we samen gaan kunnen we ook samen bepalen wat we precies willen leren van de VS, wat we al goed doen en wat beter kan. Samen gaan we de komende dagen op zoek naar de duurzame innovaties voor de zorg. Ik ben heel nieuwsgierig naar de contacten die we zullen leggen en partnerschappen die we in de VS kunnen aangaan”.

Innovatief Utrecht plant zaadjes

Ook Michiel Dijkman, directeur van de EBU onderstreept de kansen van deze missie: “Utrecht Region wil de gezondste regio van de wereld zijn. Met onze kennis en kunde willen we graag samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen en overheden in andere regio’s van de wereld. Het innovatieve Californië op het gebied van gezonde mensen in een gezonde leefomgeving, ondersteund door de nieuwste technologieën, past perfect bij die samenwerking. Mooi om samen vele zaadjes te planten op de missie.”

In goed gezelschap van ministers en het Koninklijk Paar

Deze economische missie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en er zullen verschillende ministers bij aanwezig zijn. Zo weet Jos Hermsen, projectmanager Handelsmissies met Ministers van RVO de deelnemers te vertellen. De ondernemers uit Utrecht Region gaan mee met Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En ook Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat mee, net als Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Het Koninklijk Paar zal bij enkele programmaonderdelen van deze missie aanwezig zijn.

Wordt vervolgd

Hermsen die zelf uiteraard ook meereist, heeft een paar tips voor de deelnemers: “Maak ook kennis met de medewerkers van het consulaat. Zij kunnen je ook later nog helpen als je afspraken wilt maken met Amerikaanse partijen. En bedenk: het gaat natuurlijk om contacten leggen in de VS, maar ook de dynamiek binnen de groep, tussen jullie onderling, is heel waardevol”. Die eerste contacten zijn nu gelegd! We houden u graag op de hoogte van alles wat de deelnemers zien, horen en doen. Welke contacten ze hebben gelegd, welke intentieverklaringen en MOU’s er worden getekend en welke duurzame oplossingen voor LSH en mobiliteit er volgen uit deze missie. Wordt vervolgd dus!

We kunnen je helpen met

Innovatieve ondernemers uit regio Utrecht kunnen bij ons terecht voor investeringen, hulp bij innovatie en hulp bij het veroveren van markten in het buitenland.